Protetice Dentara
Punti dentare

Atunci când lipsește unul sau mai mulți dinți, iar pacientul nu dorește implanturi dentare, puntea dentară restabilește integritatea arcadei dentare.

Ce reprezintă o punte dentară fixă?

O punte dentară reprezintă o proteză fixă destinată înlocuirii dinților pierduți. Aceasta constă într-o lucrare protetică compusă din trei sau mai multe elemente, utilizând dinții naturali ai pacientului ca suport în marginea spațiului edentat. Dinții stâlpi sunt pregătiți (șlefuiți) și, de obicei, devitalizați. Beneficiile punții dentare constau în capacitatea sa de a înlocui rapid unul sau mai mulți dinți lipsă.

Este important de menționat că implanturile dentare reprezintă o opțiune mai modernă, funcțională și estetică pentru restaurarea dinților. Implanturile permit înlocuirea dinților pierduți fără a afecta dinții vecini. Prin urmare, atunci când este posibil, implanturile sunt preferate în locul punților dentare.

Câte dinți pot fi înlocuiți cu o punte dentară?

Puntea dentară este recomandată pentru înlocuirea unui număr limitat de dinți. Dinții stâlpi care susțin întreaga structură protetică trebuie să fie suficienți pentru a face față cu succes forțelor masticatorii. În cazul în care distanța dintre dinții stâlpi depășește 3-4 dinți pierduți, puntea dentară nu este recomandată, deoarece poate duce la slăbirea și pierderea dinților pe care se sprijină. Pentru a înlocui pierderea a 3 sau mai mulți dinți consecutivi, se recomandă alte opțiuni, cum ar fi implanturile dentare sau diverse tipuri de proteze mobile.

Există excepții, precum în cazul pierderii tuturor incisivilor. În această situație, caninii care mărginesc spațiul gol pot prelua sarcina celor 4 incisivi superiori sau inferiori absenți.

O punte dentară poate avea suport pe implanturi?

Da, punțile dentare sunt potrivite pentru protezarea pe implanturi. O punte dentară susținută de implanturi este preferabilă unei punți cu suport pe dinții naturali. De exemplu, în cazul în care un pacient lipsește 4 dinți consecutivi, se pot insera 2-3 implanturi pentru a susține o punte formată din 4 coroane. Această lucrare finală este fixă, oferind senzația, aspectul și funcționalitatea similară dinților naturali.

Când sunt recomandate punțile dentare?

Indicațiile pentru punțile dentare includ:

 • Recomandarea punții dentare în situații în care pacientul are contraindicații pentru implanturile dentare. Totuși, majoritatea contraindicațiilor sunt relative și pot fi eliminate.
 • Când pacienții se tem de intervenția chirurgicală necesară pentru implanturile dentare.
 • Când dinții stâlpi sunt afectați de carii profunde, defecte sau obturații mari, iar acoperirea acestora cu coroane dentare poate prelungi durata lor de viață.

Dacă dinții stâlpi nu sunt afectați, alegerea unei punți dentare poate să nu fie justificată, deoarece poate afecta dinți sănătoși și puternici. În aceste cazuri, se recomandă implanturile dentare.

Care sunt avantajele unei punți în comparație cu un implant dentar?

 • Tratamentul cu punți este mai rapid.
 • Nu este necesară intervenția chirurgicală.
 • În comparație cu implanturile, punțile dentare au puține contraindicații și pot fi utilizate în situații în care implanturile nu sunt posibile.
 • Tratamentul cu punți dentare este mai economic.

Care sunt dezavantajele punților dentare?

 • Creșterea solicitării asupra dinților stâ
 • În cazul în care dinții stâlpi sunt afectați de boala parodontală, puntea nu poate fi fixată pe aceștia, contribuind la pierderea lor.
 • Necesitatea șlefuirii dinților stâlpi și, uneori, a devitalizării acestora.

Se poate aplica o punte dentară pe dinții din față?

Da, o punte dentară poate fi aplicată și pe dinții din față. Cu toate acestea, aceasta nu reprezintă întotdeauna o soluție ideală din punct de vedere estetic, deoarece punțile plasate în zona frontală pot să nu ofere un aspect complet natural. Dinții naturali au mici spații între ei, iar aceste detalii contribuie la aspectul natural al zâmbetului. Aceste elemente nu sunt prezentate în totalitate de o punte dentară, care, deși are coroane separate, este o structură monolitică.

Câte tipuri de punți dentare există?

Puntea dentară este compusă din trei părți principale:

 • Coroanele de sprijin, cimentate pe dinții stâ
 • Corpul de punte, alcătuit din coroane care înlocuiesc dinții pierduț
 • Elementele de legătură dintre coroanele de sprijin și corpul de punte.

Puntea dentară clasică are la capete dinții stâlpi și pe mijloc corpul de punte, cimentată și susținută de dinții stâlpi. În unele cazuri, puntea clasică poate susține o extensie sau prelungire, dar aceasta nu este recomandată, deoarece suprasolicită dinții stâlpi.

Există variante precum puntea Maryland, în care dinții vecini spațiului edentat rămân neprelucrați. Această punte este compusă din corpul de punte, iar sprijinul este asigurat de prelungiri sau “aripioare” cimentate pe fața internă a dinților vecini. Cu toate acestea, această opțiune este adesea folosită temporar, deoarece puntea se poate decimenta ușor de pe dinții vecini.

În stomatologia modernă, punțile dentare sunt frecvent combinate cu implanturile dentare, cimentate sau fixate prin înșurubare pe bonturile protetice ale implanturilor.

Din ce materiale sunt fabricate punțile dentare?

Există diverse tipuri de punți dentare fabricate din diferite materiale:

 • Punțile metalo-ceramice au o bază metalică acoperită de ceramică, oferind durabilitate și costuri reduse. Cu toate acestea, baza metalică poate transpare la gingie, având un aspect gri neplăcut.
 • Punțile ceramice sunt realizate integral din ceramică, oferind cea mai bună estetică. Cu toate acestea, au o rezistență mai mică în comparație cu cele metalo-ceramice sau din zirconiu și sunt adesea utilizate în zona frontală.
 • Punțile de zirconiu pot fi realizate doar din zirconiu sau cu o bază de zirconiu acoperită de porțelan pentru estetică maximă. Prezintă o rezistență crescută la uzură și sunt biocompatibile, fiind o opțiune pentru pacienții cu sensibilitate crescută.
 • Punțile dentare din acrilic sau plastic sunt soluții temporare cu rezistență redusă, utilizate până la fabricarea punților permanente.
 • Punțile dentare din metal au o rezistență maximă, dar sunt considerate învechite datorită esteticii scăzute și altor dezavantaje.

Care este durata de viață a unei punți dentare?

Durata de viață a unei punți dentare corect realizate și susținute de dinți stâlpi sănătoși este în general de peste 10 ani. În timp, osul în zona edentată poate resorbi, iar sub corpul de punte apare un spațiu. Astfel, puntea dentară trebuie schimbată după o perioadă de timp cu una nouă adaptată la situația prezentă.

Un aspect important este că, în multe cazuri, dinții stâlpi nu mai pot susține o nouă punte din cauza suprasolicitării pe parcursul a 10-15 ani. Cu implanturile dentare, durata de viață este crescută, iar puntea poate fi înlocuită fără probleme.

De ce depinde prețul unei punți dentare?

Costul unei punți dentare depinde de mai mulți factori, inclusiv:

 • Materialul din care este fabricată.
 • Dacă are suport pe dinții naturali sau pe implanturi.
 • Numărul de dinți care trebuie înlocuiț

Costul final poate fi stabilit doar după consultarea unui medic dentist și elaborarea unui plan de tratament. Este important să se țină cont că realizarea unor dinți noi cu aspect natural depinde de experiența și talentul tehnicianului, iar reducerile prea mari ar trebui să ridice semne de întrebare cu privire la calitatea lucrării protetice

0123456789001234567890%
Fara durere
0123456789001234567890%
Solutii minim invazive
012345678900123456789001234567890%
Echipa multidisciplinara
0123456789001234567890%
Recuperare rapida
MisoDent

O echipa dinamica de doctori dedicati sanatatii dvs.

Despre noi

Clinica dentara unde familia ta isi poate pune toate increderea. Pachetele noastre pentru familii sunt perfecte pentru dvs.

Social Media

Urmariti-ne pe platformele de social media pentru noutati, campanii si pachete de reduceri.