Excelenta in Stomatolgie
Ortodontie

Ortodontia este o ramură a stomatologiei care se concentrează pe corectarea problemelor dentare legate de poziția și alinierea dinților și a maxilarelor. Această specialitate stomatologică are ca scop nu numai îmbunătățirea aspectului zâmbetului, ci și promovarea sănătății orale și a funcției masticatorii. În acest articol, vom explora ce este ortodontia, cum funcționează, când este necesară și care sunt beneficiile acesteia.

Ce este Ortodontia?

Ortodontia este o ramură a stomatologiei care se ocupă de diagnosticarea, prevenirea și tratamentul problemelor legate de alinierea dinților și a maxilarelor. Această specialitate se concentrează pe corectarea problemelor precum:

 • Dinti strambi sau suprapuși
 • Spații mari între dinți
 • Dinti prea mulți sau absenți
 • Malocluzii (mușcături incorecte) precum supraocluzii sau infradentii
 • Probleme ale maxilarelor

Tratamentul ortodontic implică utilizarea diferitelor dispozitive și tehnici pentru a alinia dinții și maxilarele în poziții corecte. Scopul principal al ortodontiei este de a îmbunătăți funcția masticatorie, estetica zâmbetului și sănătatea orală generală a pacientului.

Cum Funcționează Ortodontia?

Procesul de tratament ortodontic începe cu o evaluare completă a pacientului. Medicul ortodont va efectua o examinare amănunțită a gurii și va putea să realizeze radiografii și scanări ale dinților și maxilarelor. Pe baza acestor informații, va dezvolta un plan de tratament personalizat.

Principalul dispozitiv folosit în ortodontie este aparatul dentar, care poate fi fix sau mobil. Aparatul dentar fix constă în niște bracketi care sunt lipiti pe dinți și conectati cu un fir metalic. Acest sistem permite medicului ortodont să aplice presiune treptată asupra dinților pentru a-i deplasa în poziția corectă.

Pe de altă parte, aparatele dentare mobile, precum aparatele de corectare sau aparatele de contenție, pot fi scoase și puse de către pacient și sunt utilizate în special pentru corectarea problemelor minore sau pentru menținerea poziției corecte a dinților după tratamentul cu aparat dentar fix.

Când este Necesară Ortodontia?

Ortodontia este necesară atunci când există probleme legate de alinierea sau poziția dinților și a maxilarelor care pot afecta sănătatea orală, funcționalitatea sau estetica. Printre situațiile care pot necesita tratament ortodontic se numără:

 • Mușcături incorecte, cum ar fi mușcătura adanca sau mușcătura inversă.
 • Dinti strambi sau supraaglomerati.
 • Spații mari între dinți care pot afecta estetica zâmbetului.
 • Probleme ale maxilarelor, cum ar fi maxilare prea înguste sau prea largi.
 • Disfuncții ale mușchilor masticatori, care pot provoca dureri și disconfort.

Este important să discutați cu un medic ortodont dacă aveți preocupări legate de alinierea dinților sau de sănătatea orală. În multe cazuri, un tratament ortodontic poate îmbunătăți nu numai aspectul zâmbetului, ci și funcționalitatea și sănătatea generală a gurii.

Beneficiile Ortodontiei:

 • Îmbunătățirea Aspectului Zâmbetului: Unul dintre cele mai evidente beneficii ale ortodontiei este îmbunătățirea esteticii zâmbetului. Dintii aliniați corect și o mușcătură corectă pot contribui la un zâmbet mai atractiv.
 • Sănătate Orală Îmbunătățită: Alinierea corectă a dinților și a maxilarelor face mai ușoară igiena orală, reducând astfel riscul de carii dentare, inflamații ale gingiilor și alte probleme dentare.
 • Funcționalitate Masticatorie: Ortodontia poate corecta problemele de mușcătură și poate îmbunătăți funcția masticatorie, ceea ce face mai ușor să mestecați și să înghițiți alimentele.
 • Prevenirea Problemelor viitoare: Prin corectarea problemelor de aliniere dentară în timpul tratamentului ortodontic, se pot preveni problemele dentare și de sănătate orală mai grave în viitor.

Concluzie:

Ortodontia este o specialitate stomatologică care se concentrează pe alinierea dinților și a maxilarelor pentru a îmbunătăți sănătatea orală și estetica zâmbetului. Cu ajutorul aparaturii ortodontice și a planurilor de tratament personalizate, pacienții pot obține un zâmbet sănătos și frumos, precum și beneficii pentru sănătatea generală a gurii. Dacă aveți probleme de aliniere dentară sau de mușcătură, consultarea cu un medic ortodont este primul pas către un zâmbet mai sănătos și mai atractiv.

0123456789001234567890%
Fara durere
0123456789001234567890%
Solutii minim invazive
012345678900123456789001234567890%
Echipa multidisciplinara
0123456789001234567890%
Recuperare rapida

Alte servicii
MisoDent

More DentiCare
Services

https://misodent.ro/wp-content/uploads/2020/02/single-service-1-1.jpg

Consultatie

Consultatia dentara reprezinta intalnirea programata intre pacient si medicul dentist, cu scopul de a evalua starea sanatatii orale a pacientului.

https://misodent.ro/wp-content/uploads/2020/02/single-service-2-1.jpg

Implantologie

Implanturile dentare reprezintă soluția ideală pentru înlocuirea unuia sau mai multor dinți lipsă prin inserarea unui dispozitiv din material biocompatibil.

https://misodent.ro/wp-content/uploads/2020/02/timeline-1.jpg

Stomatologie copii

Cunoscută și sub numele de pedodonție se concentrează pe prevenirea și tratarea afecțiunilor dinților temporari și a celor permanenți în dezvoltare.

https://misodent.ro/wp-content/uploads/2020/01/home-services-2-1.jpg

Parodontologie

Cunoscută și sub numele de pedodonție se concentrează pe prevenirea și tratarea afecțiunilor dinților temporari și a celor permanenți în dezvoltare.

MisoDent

O echipa dinamica de doctori dedicati sanatatii dvs.

Despre noi

Clinica dentara unde familia ta isi poate pune toate increderea. Pachetele noastre pentru familii sunt perfecte pentru dvs.

Social Media

Urmariti-ne pe platformele de social media pentru noutati, campanii si pachete de reduceri.