Endodontie
Tratarea canalelor dentare

Ce reprezintă endodonția?

Endodonția, termen derivat din limba greacă cu înțelesul de “interiorul dintelui”, a evoluat în ultimii 50 de ani într-o specialitate distinctă a medicinei dentare, concentrându-se pe prevenirea, diagnosticarea și tratamentul afecțiunilor pulpei dentare, respectiv a țesutului moale aflat în interiorul dinților. Obiectivul principal al tratamentului endodontic este să permită pacientului păstrarea dinților naturali pe o perioadă cât mai lungă. Specialistul în endodonție se ocupă în mod exclusiv de tratarea canalelor dentare.

Scopul tratamentului endodontic (de canal)

Canalul dentar, o secțiune ce se întinde de la vârful rădăcinii până în coroana dintelui, găzduiește nervul dentar și vasele de sânge, alcătuind împreună pulpa dentară. Această pulpa oferă hrănire și protecție dintelui, având și capacitatea de a detecta schimbările de temperatură, generând o senzație de disconfort sau durere la consumul de alimente foarte reci sau fierbinți. Atunci când pulpa dentară este afectată de carii, ea nu se poate regenera, necesitând astfel tratamentul de canal.

Infecții potențiale survin atunci când bacteriile din mediu afectează pulpa în cazul unor carii extinse, fisuri adânci sau fracturi. Aceste bacterii pot să se multiplice și să afecteze osul în care este ancorat dinteul.

Diferența dintre endodontist și dentist

Medicul dentist este un generalist în domeniul medical, în timp ce endodontistul este specializat în tratamentul pulpei dentare. Tratamentele efectuate de endodontiști sunt mai complexe, implicând proceduri specifice acestei ramuri, în comparație cu medicul dentist. Chiar dacă un dentist poate realiza tratamente endodontice, calitatea acestora poate fi sub nivelul obținut de un endodontist cu experiență.

Tehnologii utilizate în tratamentul endodontic:

În trecut, tratamentul de canal era asociat cu durere și necesitățile de timp mari, dar avansurile tehnologice au transformat acest proces într-o intervenție rapidă, nedureroasă și cu un succes ridicat. Utilizarea microscopului în endodonție aduce beneficii semnificative:

 • Microscopul endodontic: Oferă control vizual direct asupra terapiei, iluminând eficient câmpul operator și permițând o mărire de până la 12.5 ori. Această tehnologie permite observarea detaliilor invizibile cu ochiul liber.
 • Micromotorul endodontic: Aparat esențial pentru tratarea mecanică a canalelor radiculare, oferind flexibilitate și rezistență sporite în comparație cu instrumentele tradiț
 • Sisteme moderne de obturație endodontică: Contribuie la realizarea unei obturații precise, eficiente și previzibile, folosind gutaperca termoplastificată.
 • Sisteme moderne de dezinfectie: Bazate pe ultrasunete sau laser, asigură eliminarea bacteriilor din spațiul endodontic.
 • Aparat de radiologie dentară: Facilitează un diagnostic corect pentru un tratament sigur și predictibil.

Avantajele tratamentului endodontic cu microscop

 • Procedură simplă și nedureroasă.
 • Eficiență în tratament.
 • Aspect plăcut și natural.
 • Protecție împotriva bacteriilor pentru dinții învecinaț

Când este necesar un tratament de canal?

Tratamentul de canal devine necesar atunci când apar dureri și alte simptome, indicând afectarea pulpei dentare. Întârzierea tratamentului poate conduce la necesitatea extragerii dintelui.

Următorul pas în gestionarea cazurilor este abordarea cariei dentare printr-o metoda minim invazivă. Dacă nervul dentar nu este afectat, se realizează o simplă plombă dentară. Însă, dacă nervul este compromis, tratamentul de canal devine obligatoriu, urmat de obturația pentru sigilarea canalelor.

Cum se realizează un tratament de canal corect?

Un tratament de canal corect implică mai multe etape:

 • Scoaterea nervului și identificarea tuturor canalelor.
 • Curățarea mecanică a canalelor și sterilizarea acestora.
 • Obturația de canal pentru sigilarea tridimensională a canalelor dentare

Pretul tratamentului de canal variază în funcție de dificultate și complexitate, fiind situat între 250 și 800 lei, în funcție de tipul de dinte și metoda de tratament alese. Consulta unul dintre medicii noștri pentru a afla cum poți sa beneficiezi de un tratament de canal de cea mai buna calitate!

0123456789001234567890%
Fara durere
0123456789001234567890%
Solutii minim invazive
012345678900123456789001234567890%
Echipa multidisciplinara
0123456789001234567890%
Recuperare rapida
MisoDent

O echipa dinamica de doctori dedicati sanatatii dvs.

Despre noi

Clinica dentara unde familia ta isi poate pune toate increderea. Pachetele noastre pentru familii sunt perfecte pentru dvs.

Social Media

Urmariti-ne pe platformele de social media pentru noutati, campanii si pachete de reduceri.